Fernando Lameirinhas ‘Een fado voor mijn vader’

Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Fernando Lameirinhas ‘Een fado voor mijn vader’

In alle eenvoud vertelt en bezingt Fernando Lameirinhas in het concert ‘Een fado voor mijn vader’ (ook in boekvorm verschenen) zijn levensloop, waarin zijn familiegeschiedenis en zijn muzikale geschiedenis onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Als kind moest Fernando, samen met broer Toni en de rest van zijn familie het thuisland Portugal ontvluchten vanwege het dictatoriale regime van Salazar en zo kwamen zij, met een grote golf van migranten, via België, in Nederland terecht.
Als jongeman werd Fernando’s leven beheerst door de verscheurdheid als migrant en het vroege overlijden van zijn vader.  Maar naarmate de jaren verstreken en zijn muzikale carrière zich ontplooide is zijn leven als één lange, mooie compositie uitgetekend.
Zo hebben niet één, maar twee culturen hem gevormd.  En ondanks zijn saudade, de Portugese term die zoiets betekent als heimwee, werkte het niet vastgeklonken zitten aan één traditie toch ook heel bevrijdend voor hem.

Gedurende deze middag in Beets leert u Fernando écht kennen. Met zijn ongekende kwaliteiten als componist, tekstschrijver, zanger en gitarist zal deze prachtige muzikale middag met zijn spijtbetuiging aan zijn vader voorgoed in uw geheugen gegrift staan!

Fernando Lameirinhas (Porto, 1944) is een van de iconen van de wereldmuziek in Nederland. Hij werkte in zijn al lange carrière samen met Paul de Leeuw, Bløf, Trijntje Oosterhuis, Frank Boeijen, Jacqueline Govaert en vele anderen. Ook was hijéén van de gitaristen die optraden tijdens het Koningsdagconcert 2016 in Zwolle.

Hij laat zijn publiek voelen dat Portugese muziek meer is dan alleen Fado.

In zijn composities komen diverse invloeden uit verschillende werelddelen en culturen samen. Lameirinhas gaat samenwerkingsverbanden aan met allerlei soorten artiesten en hij maakt veelvuldig gebruik van poëzie in zijn werk. Hij verbindt niet alleen klanken maar ook mensen met elkaar. Vanwege zijn betekenis en inzet voor de samenleving is hij daarom begin 2015 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Er is ook een trailer beschikbaar -> https://youtu.be/Hv-AZlI3Lpw

kort videoportret van Fernando Lameirinhas n.a.v. van zijn biografie -> https://youtu.be/ZKbbiT5QcSs

opname in Podium Witteman -> https://home/kerkbeets/domains/kerkbeets.nl/public_html.youtube.com/watch?v=ThC1TcCidVs

opname Vrije Geluiden -> https://home/kerkbeets/domains/kerkbeets.nl/public_html.youtube.com/watch?v=h-MnfY35oqY

Website Fernando Lameirinhas

 

mei 14 2017

Details

Date: 14 mei 2017
Time: 14:30
Cost: €17.50
Evenement Categories: ,

Venue

de Kerk van Beets

Beets 51
Beets, 1475 JD Nederland

+ Google Maps