‘Rondom Sjostakovitsj’ Nieuw Amsterdams Peil (NAP)

Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

‘Rondom Sjostakovitsj’ Nieuw Amsterdams Peil (NAP)

rondom

Programma:

J.S. Bach (1685-1750) – – – – -Partita in b klein voor viool solo (1720)
Dmitri Sjostakovitsj (1906-1975) – – – – Sonate voor cello en piano op. 40 (1934)

pauze

Joey Roukens (1982)  – – – – Shadows and bells (2010)
Calliope Tsoupaki (1963)  – – – Narcissus Suite (2016)

 

Op de middag zelf zullen de musici het een en ander over alle stukken vertellen.

Nieuw Amsterdams Peil werd in 2005 opgericht door violiste Heleen Hulst en pianist Gerard Bouwhuis. Als collectief richten zij zich op het spelen van een breed kamermuziek- en muziektheater repertoire in een flexibele bezetting. Hun focus ligt hierbij op de muziek van nu. De musici voelen zich eerder een ‘band’ dan een ensemble: weinig hiërarchie en veel eigen inbreng door iedere speler afzonderlijk. Het feit dat er zonder dirigent wordt gespeeld vereist van de musici een grote alertheid en geeft hen meer vrijheid. De verhoogde concentratie die dit oplevert is een belangrijke meerwaarde.

Onderscheidend zijn de vele nieuwe muziektheater producties die voor NAP worden geschreven, waarin de ideeën van de componist altijd centraal staan. Voorbeelden van succesvolle interdisciplinaire projecten met Nederlandse componisten zijn: Urwald van Arnold Noordegraaf (met film), Giacometti van Elmer Schönberger (met dans), Conversations with my mother van Benedict Weisser (met toneel), Narcissus van Calliope Tsoupaki (met geur), Aan Barrels met muziek van Reza Namavar en Janco Verduin (voor draaiorgel), Reclining Woman van Astrid Kruisselbrink (met beeldende kunst) en het spraakmakende muziektheater Anaïs Nin van Louis Andriessen.

Narcissus is vrij geïnspireerd op de mythologische figuur, de betoverend mooie jongeman die verliefd werd op zijn eigen weerspiegeling in het water. Op de plaats waar Narcissus stierf groeide de bedwelmend geurende bloem, de narcis. De kleur wit symboliseert zijn schoonheid, het rode randje zijn wrede dood. De compositie volgt de transformatie van persoon tot bloem, hoe de liefde hem transformeert en hoe aan het eind van de compositie de geur van het Narcissusakkoord tot bloei zal komen.

De Narcissus Suite is een bewerking voor viool en piano van Narcissus, het stuk dat Calliope schreef voor Nieuw Amsterdams Peil.

Oorspronkelijk voor viool, piano, harp, cello, klarinet, hoorn en geuren.

De geuren waren ontworpen door Tania Deurloo van Annindrya Perfume Lounge en speciaal gecomponeerd voor dit stuk. Dat gebeurt vanmiddag dus niet.

 

rondom

Heleen Hulst viool, Mick Stirling cello, Gerard Bouwhuis piano

Een prachtig kerstconcert in de kerk van Beets!

december 23 2018

Details

Date: 23 december 2018
Time: 15:30
Cost: €17.50
Evenement Categories: ,

Venue

de Kerk van Beets

Beets 51
Beets, 1475 JD Nederland

+ Google Maps